میوه های مضر برای کبد چرب از جمله مواردی است که شاید در رژیم غذایی کبد چرب نادیده گرفته شود. در حالی که مهمترین درمان کبد چرب تغییر سبک زندگی و تغییر رژیم غذایی است و به همین دلیل این مسئله اهمیت زیادی دارد. در ظاهر به نظر میرسد محصولات طبیعی و به خصوص میوه و سبزیجات تأثیری در چربی کبد نداشته باشند؛ اما کبد چرب میتواند سبب مقاومت در برابر انسولین و در نتیجه تبدیل قند به چربی در بدن فرد بیمار و تشدید بیماری شود. به همین دلیل میزان قند موجود در میوهها نکتهای است که باید افراد مبتلا به کبد چرب آن را در نظر بگیرند. ما در این مطلب اطلاعات مفیدی درباره مواد غذایی مضر برای کبد چرب گردآوری کردیم.
کبد چرب چیست؟
کبد چرب بیماری خاموشی است که به علت تجمع چربی در کبد ایجاد میشود. کبد وظیفه فراوری مواد غذایی و دفع سموم را بر عهده دارد. تجمع چربی در کبد در عملکرد آن اختلال ایجاد میکند. بیماری کبد چرب در پایینترین سطح زمانی رخ میدهد که در ۵ تا ۱۰ درصد کبد چربی ذخیره شده باشد. این بیماری در صورت عدم درمان گسترش یافته و تا از کار افتادن کبد یا سیروز کبدی پیشرفت میکند. لازم به ذکر است این بیماری در دو نوع الکلی و غیرالکلی تعریف میشود که در نوع اول عامل ایجاد بیماری مصرف الکل است. در نوع دوم عامل ایجاد بیماری مشخص نیست اما افرادی گرفتار اضافه وزن، دیابت یا کلسترول و فشارخون بالا هستند معمولاً دچار این بیماری نیز میشوند.
درمان کبد چرب چیست؟
درمان کبد چرب در سطوح مختلف یا گریدهای مختلف متفاوت است. اما شایع ترین نوع این بیماری کبد چرب گرید یک است. در این سطح، درمان دارویی خاصی مطرح نمیشود. بهترین روش درمان تغییر سبک زندگی بیمار است. کاهش وزن، افزایش فعالیت بدنی، کاهش مصرف هیدروکربن و چربیهای غیر اشباع از جمله مواردی است که اثرات قابل توجهی در درمان بیماری دارد.
مواد غذایی ممنوعه برای کبد چرب
میوه های مضر برای کبد چرب یکی از مواد غذایی ممنوع برای کبد چرب است. در واقع سه گروه قند و کربوهیدرات، چربی غیر اشباع و مواد نگهدارنده برای کبد چرب به شدت مضر هستند. در ادامه مواد غذایی مربوط به هریک از موارد فوق را به صورت مجزا معرفی میکنیم.
چه میوه هایی برای کبد چرب مضر است؟
میوه های مضر برای کبد چرب میوههایی است که میزان قند بالایی دارند. مقاومت به انسولین یکی از مشکلات افراد مبتلا به کبد چرب است. در بدن این افراد جذب قند به درستی انجام نشده و در نتیجه به چربی تبدیل میشود. به همین دلیل حتی میوههایی که میزان قند یا فروکتوز بالایی دارند مانند انبه و انجیر برای این افراد مضر است و باید کنترل شده مصرف شود. در هر ۱۰۰ گرم انبه حدود ۱۴ گرم و در هر انجیر حدود ۸ گرم قند وجود دارد.
چه روغنی برای کبد چرب مضر است؟
انواع روغن اشباع از جمله مواد غذایی ممنوعه برای کبد چرب است. چربی اشباع به دلیل افزایش کلسترول برای چربی کبد ضرر دارد. به همین دلیل مصرف انواع روغن صنعتی، روغن سرخ کرده و حتی روغن حیوانی برای افرادی که گرفتار کبد چرب هستند توصیه نمیشود. این افراد بهتر است از روغنهای غیر اشباع مانند روغن زیتون و آفتابگردان طبیعی استفاده کنند. کاهش وزن، کاهش حساسیت به انسولین و کاهش کلسترول از جمله فواید چربی غیر اشباع است که برای درمان کبد چرب نیز مفید است.
چه غذاهایی برای کبد چرب مضر است؟
یکی از نکات مهم این است که چربی اشباع در بسیاری از محصولات صنعتی، مواد غذایی و غذاهای فرآوری شده نیز وجود دارد. انواع محصولات لبنی پرچرب، فرآورده های گوشتی مانند سوسیس و کالباس و حتی تنقلاتی مانند انواع کیک و کلوچه و بیسکویت دارای چربی اشباع هستند و در نتیجه برای افراد مبتلا به کبد چرب مضر است.
انواع میوه های مضر برای کبد چرب
همانطور که گفتیم مهمترین عامل ایجاد میوه های مضر برای چربی کبد قند بالای آن است. بنابراین هر اقدامی که موجب افزایش قند موجود در میوه شود آن را به محصولی مضر برای بیماران مبتلا به کبد چرب تبدیل میکند. برخی این محصولات مضر عبارتند از:
میوه های خشک
خشک کردن میوه روشی طبیعی برای حفظ خواص آن است اما یکی از ویژگیهای میوه خشک میزان بالای قند موجود در آن است. به همین دلیل افراد مبتلا به کبد چرب بهتر است از مصرف میوه خشک خودداری کنند.
کمپوت میوه
یکی از روش های تولید میوه های مضر برای کبد چرب تولید کنسرو یا کمپوت است. در تولید این محصولات اولاً شکر بسیار زیاد و ثانیاً مواد نگهدارنده مصرف میشود. در نتیجه این محصول نه تنها خواص اندکی از میوه را دارا میباشد بلکه برای بیماران مبتلا به کبد چرب مضر است.
آبمیوههای صنعتی
تولید آبمیوه شرکتی از دیگر روشهای تولید میوه های مضر برای کبد چرب است. میزان آب میوه در این محصولات بسیار اندک و در مقابل میزان شکر و مواد نگهدارنده بسیار زیاد است. در نتیجه این محصول به هیچ عنوان برای مبتلایان به کبد چرب مفید نیست. حتی وجود قطعات میوه در این محصولات نیز نشانه سالم یا طبیعی بودن آنها نیست. در واقع این قطعات میوه به خاطر مصرف بیش از حد از مواد نگهدارنده ظاهر سالمی دارند.
کدام میوه برای کبد چرب خوب است؟
به طور کلی مصرف میوه و سبزیجات در رژیم غذایی کبد چرب لازم است. مواد مغذی مفید در درمان کبد چرب از جمله فیبر، آنتی اکسیدان و انواع ویتامین در بسیاری از میوهها و سبزیجات وجود دارد. به عنوان مثال گریپ فروت و سایر مرکبات به خاطر وجود دوز بالای ویتامین سی برای پاکسازی کبد بسیار مفید است. مصرف سیب به خاطر فیبر بالا برای درمان این بیماری توصیه میشود. میوههایی مانند زغال اخته و انگور نیز به خاطر دوز بالای آنتی اکسیدان برای این بیماری مفید هستند.
نتیجه گیری
میوه های مضر برای کبد چرب تنها میوههایی هستند که میزان قند یا فروکتوز موجود در آنها بسیار زیاد است. به طور کلی مبتلایان به کبد چرب باید مصرف قند و چربی خود را به دقت کنترل کنند. هر ماده غذایی حتی میوه یا میوه خشک که محصولات مفیدی هستند ممکن است به خاطر قند بالا برای مبتلایان به کبد چرب مضر باشند.