کشور ارمنستان یکی از کشور های کوهستانی واقع در بخش غربی آسیا است. این کشور از سمت شمال با گرجستان، شرق با آذربایجان، جنوب با کشورمان ایران و از غرب هم با ترکیه همسایه میباشد. پایتخت ارمنستان شهر ایروان بوده و به لطف وجود جاذبه های طبیعی و تاریخی، ارمنستان سالانه میزبان تعداد زیادی از گردشگران کشور های مختلف است. ارمنستان یکی از مقاصد گردشگری محبوب نزد ایرانیان به حساب میآید. بسیاری از هموطنان ما با تور های گردشگری، هواپیما، اتوبوس و یا خودرو های شخصی خود، از این کشور دیدن میکنند.
در ادامه قصد داریم تا انواع روش های سفر زمینی به ارمنستان را بررسی کنیم و بهترین راه برای مسافرت به این کشور را مشخص نماییم. تا انتها همراه ما باشید.
وضعیت جاده های کشور ارمنستان
در صورتی که قصد مسافرت به صورت زمینی به این کشور را داشته باشید، مهمترین عاملی که باید در نظر بگیرید، وضعیت راه و جاده های آن است. همانطور که گفتیم این کشور از نظر منابع طبیعی بسیار غنی بوده و حین مسافرت با اتوبوس یا خودرو های شخصی، از جاده هایی با منظره جنگل و کوه عبور خواهید کرد. ضمن اینکه دولت ارمنستان با تاسیس و بهره برداری از هتل های بین راهی متعدد و شیک و همچنین رستوران های باکیفیت، خیال مسافرانی که به طور زمینی به این کشور سفر میکنند را راحت کرده است.
مرز ایران و ارمنستان-قبل از عبور از مرز
مرزی که بین کشور ایران و ارمنستان قرار دارد، نوردوز نام دارد. این مرز حدود ۵۰ کیلومتر بوده و بر اساس توافقاتی که میان دو کشور انجام شده، رود ارس تعیین کننده آن میباشد. شما به منظور سفر زمینی به ارمنستان نیز باید از رود ارس عبور کنید. به منظور رسیدن به این مرز، باید به استان آذربایجان شرقی بروید و از شهر تبریز عبور نمایید. فاصله تبریز تا مرز نوردوز نیز ۱۳۰ کیلومتر بوده که اگر با خودرو های شخصی این مسیر را طی کنید، ۲ ساعت طول خواهد کشید. به این دلیل که فاصله شهر تبریز تا مرز دور بوده و پس از عبور از مرز نوردوز نیز مکانی برای استراحت نخواهید داشت، پیشنهاد میکنیم تا شب را در تبریز بمانید.
در ادامه فاصله برخی از شهر های بزرگ ایران را تا مرز نوردوز بررسی خواهیم کرد:
تهران: در صورتی که قصد سفر از تهران به مرز نوردوز را داشته باشید، باید ۷۰۰ کیلومتر طی کنید.
اصفهان: فاصله اصفهان تا تبریز حدود ۹۰۰ کیلومتر بوده و تا مرز نوردوز نیز ۱۱۰۰ کیلومتر میباشد.
مشهد: شما مشهدی های عزیز راه نسبتا دورتری نسبت به مسافران استان های دیگر دارید. برای رسیدن به تبریز باید ۱۶۸۰ کیلومتر رانندگی کنید.
رشت: فاصله رشت تا تبریز نیز ۶۲۰ کیلومتر میباشد و با ماشین شخصی تقریبا چیزی حدود ۹ ساعت طول خواهد کشید.
مرز ایران و ارمنستان-پس از عبور از مرز
پس از عبور از مرز نوردوز، مدت زمانی که به مقصد مورد نظرتان خواهید رسید، به وسیله نقلیه ای که انتخاب میکنید بستگی دارد. مسافت تبریز تا پایتخت کشور ارمنستان یعنی ایروان، ۶۴۰ کیلومتر بوده که ۱۳۰ کیلومتر آن در خاک ایران است. به طور معمول اگر این مسیر را با ماشین سواری و شخصی بروید، موقعی که از تبریز حرکت کنید، ۱۶ ساعت بعد به شهر ایروان خواهید رسید. چرا که در بین راه و به منظور عبور از مرز با خودروی شخصی، باید کار های اداری خروج خود را انجام دهید.
بعد از مرز نوردوز، مسافران در طی رود ارس به راه خود ادامه میدهند تا به جاده اصلی برسند که به ایروان میرسد. در طی سفر خود از نوردوز تا ایروان به ترتیب از شهر های مغری، لهواز، لرنادزور، کاپان و آرپی عبور خواهید کرد.
در صورتی که قصد سفر زمینی به ارمنستان با خودروی شخصی خود را داشتید، پیشنهاد میکنیم تا یک شب را در یکی از هتل های بین جاده ای بمانید. این کشور مناظر زیبایی دارد و برخی از هتل های بین جاده ای آن هم، رو به این مناظر زیبا بنا شده اند.
روش های مختلف سفر زمینی به ارمنستان
همانطور که گفتیم شما به منظور سفر به کشور ارمنستان از طریق زمینی، میتوانید از خودرو های شخصی خود استفاده کنید و یا با اتوبوس و قطار سفر نمایید. هر یک از این ۳ روش مزایا و معایب خاص خود را دارند که در ادامه به طور دقیق آنها را بررسی خواهیم کرد:
سفر با اتوبوس به کشور ارمنستان
اتوبوس های مسافربری بین دو کشور ارمنستان و ایران به طور مداوم در حال حرکت هستند. ساکنین تهران میتوانند از پایانه های بیهقی و آزادی، بلیط اتوبوس خود را برای پایتخت ارمنستان یعنی ایروان تهیه کنند. معمولا اتوبوس هایی که راهی ایروان میشوند بین ساعات ۹ الی ۱۱ صبح از ترمینال های بیهقی و آزادی حرکت میکنند.
مزیت مهمی که این نوع از روش های سفر زمینی به ارمنستان دارد، راحتی شما است. در بخش های بعدی مقاله خدمتتان بیان خواهیم کرد که عبور از مرز با خودرو های شخصی، میتواند فرایندی زمانبر باشد. به همین دلیل هم شاید برخی از مسافران ترجیح دهند تا به جای استفاده از ماشین های سواری، با اتوبوس به این کشور مسافرت کنند. البته عیب بزرگی که اتوبوس ها دارند، مدت زمانی طولانی است که در مسیر هستند. در صورتی که شما از تهران به مقصد شهر ایروان سوار اتوبوس شوید، حداقل ۲۴ ساعت طول میکشد تا به مقصد خود برسید. همچنین مسافرانی که مبدا حرکت آنها تبریز است نیز زمان چندان کمتری در مسیر نیستند و ۱۸ ساعت طول میکشد تا با اتوبوس به ایروان برسند.
قیمت بلیط اتوبوس از تهران به ایروان، امروز حدودا ۲۰ میلیون تومان میباشد. هزینه بلیط اتوبوس به شهر ایروان نسبت به هواپیما بسیار مقرون به صرفه تر و اقتصادی تر بوده و به همین دلیل هم درصد بالایی از مسافران ترجیح میدهند تا به صورت زمینی به این کشور سفر کنند. البته این نکته را نیز در نظر بگیرید که شاید زمانی که شما در حال مطالعه این مقاله هستید، قیمت بلیط گرانتر و یا ارزانتر شده باشد.
مسافرت با قطار به ارمنستان
سفر با قطار به سبب دردسر هایی که برای مسافران دارد، به هیچ عنوان پیشنهاد نمیشود. برخلاف اتوبوس، شما برای سفر زمینی به کشور ارمنستان با قطار باید ابتدا به تبریز بروید. سپس باید با ماشین به مرز بروید و پس از عبور از مرز نیز باید خود را با ماشین یا تاکسی به شهر جلفا برسانید. این شهر، نخستین شهری است که پس از مرز، دارای ایستگاه راه آهن میباشد. پس از رسیدن به جلفا نیز باید منتظر رسیدن قطار بمانید!
همانطور که میبینید مسافرت با قطار به ارمنستان بسیار سخت و زمانبر است. به همین دلیل هم اگر قصد سفر زمینی به ارمنستان دارید، این گزینه را به طور کامل از روی میز حذف کنید.
سفر به ارمنستان با ماشین شخصی
یکی دیگر از گزینه های محبوب میان مسافران و گردشگران ایرانی که قصد بازدید از کشور ارمنستان را دارند، سفر با خودروی شخصی است. شما عزیزان به منظور عبور از مرز با ماشین خود، باید پلاک ترانزیت، گواهی نامه بین المللی و بیمه نامه معبر را داشته باشید. در صورتی که خستگی انجام کار های اداری برای دریافت مدارک مورد نیاز را کنار بگذاریم، سفر با ماشین به ارمنستان گزینه بهتری نسبت به اتوبوس است. چرا که به این صورت شما زودتر به مقصد خواهید رسید و در کشور مقصد نیز میتوانید هر جایی که دلتان خواست بروید!
یکی دیگر از معایب بزرگ این روش از سفر زمینی به ارمنستان، راه طولانی و خسته کننده است. شاید در طی مسیر در اتوبوس خسته شوید، ولی در اتوبوس میتوانید بخوابید و یا با موبایلتان کار کنید، اما این در صورتی است که اگر با خودروی شخصی بروید، باید رانندگی نمایید! همانطور که گفتیم زمان رسیدن به مقصد با خودرو های شخصی کوتاهتر از اتوبوس میباشد، ولی خستگیای که سفر با ماشین سواری دارد، عامل مهمی است که قبل از حرکت از مبدا باید به آن دقت کنید. اگر تنها راننده خانواده و یا دوستان هستید، حتما مسافت طولانی و همچنین مدت زمانی که باید پشت فرمان بنشینید را در نظر داشته باشید. چرا که در غیر اینصورت ممکن است مسافرت به دلیل خستگی بیش از حد، به کام شما تلخ شود.
نکات مهم در صورت سفر زمینی به ارمنستان
جاده های کشور ارمنستان همانند مسیر های کشور خودمان هستند و در برخی از جا ها دارای چاله و پیچ های زیادی میباشند. به همین سبب تنها در صورتی که تجربه کافی در رانندگی دارید، با ماشین های شخصی خود به این کشور سفر کنید.
از طرفی دیگر پیشنهاد میکنیم تا در فصول سرد سال به کشور ارمنستان با خودرو های شخصی سفر نکنید. همانطور که در بخش های قبلی نیز گفتیم، ارمنستان یک کشور کوهستانی بوده و برف باران زیادی دارد.
ارمنستان یکی از کشور های تجاری است که به سبب محصور بودن با خشکی، بیشتر تجارت خود را با ترانزیت و کامیون انجام میدهد. به همین دلیل هم جاده های اصلی این کشور، پر از ترانزیت هایی هستند که به دلیل بار سنگین، به کندی حرکت میکنند.
قوانین رانندگی نیز در کشور ارمنستان نسبت به ایران سخت گیرانه تر میباشد. در صورتی که با ماشین شخصی خود به این کشور سفر میکنید، حتما قوانین رانندگی را رعایت کنید تا با جریمه های سنگین روبهرو نشوید.
سخن آخر
در این مقاله سعی کردیم تا راه و روش های مختلف سفر زمینی به ارمنستان را بررسی کنیم و بهترین آنها را به شما عزیزان معرفی کنیم. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.