دهان، مسئولیت جویدن و خورد کردن غذا ها را به عهده دارد و معده نیز با استفاده از اسید خود، شیره ای قابل هضم تهیه میکند. مواد غذایی پس از عبور از معده وارد روده باریک شده و در این قسمت تمامی عناصر مانند پروتئین، آمینواسید و… توسط سلول های پرزی شکل درون روده جذب میشوند. این عناصر پس از جذب شدن، توسط جریان خون به درون کبد میروند و در آنجا کبد با استفاده از آنزیم های خود، پروتئین ها و سایر عناصر را سنتز و تجزیه میکند. تمامی این پروتئین های درون خون به غیر از گاما گلوبولین ها در کبد سنتز میشوند. همچنین این عضو در تولید فاکتور های انعقادی و سلول های قرمز خونی نیز نقش دارد. فاکتور های انعقادی نقش مهم و موثری را در بند آمدن خونریزی ایفا میکند.
با سرطان کبد بیشتر آشنا شوید!
سلول را میتوان کوچکترین عضو ساختاری بدن انسان معرفی کرد. سلول ها با کنار هم قرار گرفتن اندام ها، بافت ها و اعضای مختلف بدن را تشکیل میدهند. DNA هایی که درون هر سلول قرار دارند، وظایف و مسئولیت های آنها را مشخص میکنند. سرطان زمانی رخ میدهد که ایراداتی در ژن سلول های بخشی از بدن به وجود میآید و باعث تقسیم و تکثیر بیش از حد و غیر معمول آنها میشود. پس از مدتی که سلول ها به طور غیر معمول تکثیر میشوند، توده یا تومور های سرطانی را تشکیل میدهند. این غده های سرطانی در صورتی که درمان نشوند، میتوانند به عضو های دیگر بدن سرایت کنند و در واقع سلول های بخش های دیگر بدن را نیز سرطانی نمایند.
در بخش های بالاتر با وظیفه اصلی کبد آشنا شدیم. این عضو مهم در بدن در قسمت راست شکم و دقیقا زیر دنده ها قرار دارد. از دیگر وظایف کبد میتوانیم به تولید صفرا، تجزیه و شکستن قند ها و… اشاره کنیم. صفرا در واقع به گوارش چربی ها در بدن و همچنین ویتامین های محلول در چربی کمک میکند.
در صورتی که سلول های درون کبد فردی به هر دلیلی سرطانی شوند و بیش از حد نرمال شروع به تکثیر کنند، دیگر کبد قادر نخواهد بود تا مسئولیت های خود را انجام دهد. سرطان کبد دارای دو نوع اولیه و ثانویه میباشد. در ادامه این مقاله به بررسی سوال سرطان کبد چیست؟ با هر یک از آنها به طور کامل آشنا خواهیم شد.
سرطان کبد اولیه
سرطان کبد اولیه در واقع به زمانی گفته میشود که سرطان از خود این اندام شروع شده است. سرطان اولیه دارای انواع مختلفی میباشد که هر یک از آنها دارای سطوح مختلفی هستند و شدت بیماری زایی آنها نیز با یکدیگر متفاوت خواهد بود.
۱.هپاتوما
هپاتوما را میتوان یکی از شایع ترین و رایج ترین انواع سرطان های کبد معرفی کرد. این مدل از سرطان اولیه کبد در بیش از ۷۵ درصد بیمارانی که دچار سرطان کبد میشوند، وجود دارد. هدف اصلی این نوع از سرطان ها در واقع سلول های کبد هستند و با وجود رایج بودن آن، بسیار خطرناک نیز میباشند. دلیل خطرناک بودن این نوع از سرطان های اولیه کبد نیز قابلیت بدخیم بودن و متاستاز آن است. متاستاز به قابلیتی از سلول های سرطانی گفته میشود که قادر هستند تا از طریق جریان خون بدن یا سیستم لنفاوی به اعضای دیگر بروند و آنها را نیز سرطانی کنند.
در سرطان کبد، سلول های سرطانی میتوانند به روده، ریه و پانکراس نیز بروند و آسیب های جدی به آنها وارد کنند. در ادامه، علائم و نشانه های بیماری را خدمت شما معرفی خواهیم کرد. دقت داشته باشید که اگر به علائم این بیماری دقت نکنید، ممکن است اعضای دیگر بدن شما نیز درگیر شوند و به این صورت درمان بافت های سرطانی بیش از پیش سخت خواهد شد.
۲.سرطان مجرای صفراوی
همانگونه که در بخش های قبلی نیز به سوال سرطان کبد چیست؟ پرداختیم، فهمیدید که کبد مسئول تولید صفرا است که در تجزیه و جذب چربی ها نقش دارند. سرطان مجرای صفراوی بین ۱۰ تا ۲۰ درصد از سرطان های کبدی را شامل میشوند و در صورتی که سلول های سرطانی در خارج از بافت های کبدی قرار داشته باشند، درون کبدی و اگر در خارج از کبد باشند نیز به آنها خارج کبدی گفته میشود. صفرا شیره ای به نام شیره صفراوی را ترشح میکند که در تجزیه غذا ها و مخصوصا چربی نقش دارد. این شیره از طریق مجرایی به روده منتقل میشود و اگر سلول های سرطانی در این مجاری قرار داشته باشند، سرطان مجاری صفراوی رخ میدهد.
۳.سرطان رگ های کبد
یکی دیگر از انواع سرطان های خطرناک که با سرعت زیادی پیشرفت میکند، سرطان رگ های کبد نام دارد. متاسفانه در موارد بیماری، زمانی این نوع از سرطان تشخیص داده میشود که دیگر برای درمان بسیار دیر بوده و پزشکان از بیمار قطع امید میکنند.
۴.سرطان کبد در کودکان
سرطان کبد در کودکان، هپاتوبلاستوما نام دارد و یکی از نادرترین انواع سرطان های کبد نامیده میشود. این نوع از سرطان، متاسفانه در کودکان زیر ۳ سال دیده شده و با تشخیص به موقع و همچنین انجام شیمی درمانی و پرتودرمانی امید زیادی برای درمان آنها وجود دارد. بر اساس تحقیقاتی که روی کیس های این بیماری انجام شد، بیش از ۹۰ درصد از بیمارانی که مبتلا به هپاتوبلاستوما شده اند، موفق به شکست بیماری شده اند.
از جمله علائم سرطان کبد در کودکان یا هپاتوبلاستوما میتوانیم به اشتها نداشتن به غذا، کاهش وزن، تب، خستگی بیش از حد، ضعف، درد در ناحیه شکم، ورم، تهوع و استفراغ و… اشاره کنیم.
سرطان ثانویه
در قسمت های بالاتر، سعی کردیم تا به بررسی سوال سرطان کبد چیست؟ بپردازیم. سرطان ثانویه به نوعی از سرطان گفته میشود که توده سلول های سرطانی از عضو های دیگر به کبد سرایت میکنند. به این نوع از سرطان در کتب پزشکی غربی، متاستاتیک نیز گفته میشود. به همین دلیل است که پزشکان توصیه میکنند تا در صورتی که علائم و نشانه های بیماری را در بدن خود مشاهده کردید، سریعا به پزشک متخصص مراجعه کنید.
مهمترین علائم سرطان کبد
تا کنون چندین بار اشاره کردیم که سرطان کبد دارای علائم متنوعی بوده و در صورتی که هر یک از آنها را مشاهده کردید، به پزشک مراجعه نمایید. پزشک با بررسی علائم شما و همچنین انجام آزمایش های مربوطه و احتمالا CT Scan و MRI، بیماری شما را تشخیص میدهد.
از جمله مهمترین علائم این بیماری که در مقالات سرطان کبد چیست؟ نیز بسیار به آن اشاره شده است، میتوانیم به توده ای در زیر قفسه سینه، درد در سمت راست شکم، زردی یا یرقان، کاهش وزن زیاد، خستگی، تیره رنگ بودن ادرار و… اشاره کنیم.
راه های پیشگیری از سرطان کبد
طبق نظر پزشکان متخصص، سرطان کبد پس از سرطان ریه، پروستات، روده بزرگ و پانکراس به عنوان پنجمین سرطان کشنده به حساب میآید. کبد، عضوی حیاتی در متابولیسم بدن بوده و در صورتی که نتواند وظایف خود را به خوبی انجام دهد، بدن انسان روز به روز ضعیف تر خواهد شد.
به منظور جلوگیری از سرطان کبد میتوانید راهکار های زیر را در پیش بگیرید:
۱.الکل؛ قاتل سلول های کبدی!
به جرات میتوان گفت که اصلی ترین عاملی که میتواند سبب بروز توده های سرطانی در کبد شود، مصرف بیش از حد مشروبات الکلی است. الکل درون ساختار خود دارای مولکول های محلول در چربی بوده و به همین دلیل هم مصرف بی رویه آن میتواند احتمال بروز بیماری هایی مانند سیروز و سرطان کبد را به طور چشمگیری افزایش دهد.
۲.ترک دخانیات
در کنار الکل، دیگر عادت بدی که میتواند در نهایت باعث بروز بیماری هایی نظیر سرطان کبد شود، دخانیات است. طبق مقالات سرطان کبد چیست؟، دخانیات علاوه بر تاثیرات بدی که روی کبد میگذارد، روی شش ها و قلب و عروق نیز تاثیرات منفی زیادی دارد. مصرف دخانیات مخصوصا در افرادی که مبتلا به بیماری هایی مانند هپاتیت B و C هستند، تاثیر بسیار بدتری روی کبد میگذارد.
۳.ورزش و فعالیت های بدنی؛ عاملی مهم در پیشگیری از سرطان کبد!
یکی از مواردی که میتواند به سلامت روحی و جسمی افراد کمک شایانی کند، ورزش میباشد. بر اساس تحقیقاتی که انجام و در مقالات سرطان کبد چیست؟ منتشر شده، ورزش باعث ترشح هورمون های شادی بخش میشود و به افرادی که دارای بیماری های زمینه ای هستند، بسیار پیشنهاد شده است. به طور کلی میتوان این گونه گفت که ورزش و فعالیت های بدنی دوای هر درد بی درمانی بوده و در نسخه پزشکان فوق تخصص به منظور درمان و جلوگیری از سرطان، ورزش همیشه عاملی همیشگی میباشد.
۴.تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی
سبک زندگی نیز یکی دیگر از عواملی است که میتواند باعث بروز سرطان کبد شود. در مقاله هایی که در خصوص سرطان کبد چیست؟ منتشر شد، سبک زندگی نادرست یکی از اصلی ترین عوامل بروز سرطان ها در افراد معرفی شده است. زندگی انسان مدرن امروزی به گونه ای شده که مجبور است تا برای خرج گذران زندگی خود، مدت زیادی را در محل کار سپری کند. به همین دلیل هم دیگر وقتی برای فعالیت های بدنی و یا تهیه غذا های سالم و خانگی باقی نمیماند. مصرف فست فود یا تنقلاتی مانند چیپس و پفک یکی از عادات غلط و نادرستی است که متاسفانه امروزه چندان مورد توجه قرار نمیگیرند.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم تا به پرسش سرطان کبد چیست؟ پاسخ دهیم و علائم، راهکار های جلوگیری و همچنین انواع آن را بررسی کنیم. این سرطان، قاتل خاموش بوده و متاسفانه بسیاری از افراد از وجود آن آگاه نیستند و وقتی از آن مطلع میشوند که دیگر کار از کار گذشته است. بهترین راه جلوگیری از بروز این سرطان تغییر عادات بد و رژیم غذایی و همچنین ورزش و فعالیت های بدنی میباشد.