داستان فیلم اوپنهایمر ((Oppenheimer))، آنقدر جذاب است که نمی توان به این راحتی بدون نقد و بررسی از آن گذشت. فیلم ((اوپنهایمر)) اثر کریستوفر نولان، یک درام تاریخی-حماسی می باشد که موضوع اصلی آن در رابطه با زندگی و فعالیت های دانشمند برجسته فیزیک هسته ای جی. رابرت اوپنهایمر است. اوپنهایمر که به پدر بمب اتمی معروف است، نقش کلیدی و تعیین کننده ای در پروژه منهتن و ساخت اولین بمب اتمی در جریان جنگ جهانی دوم دارد. این فیلم با بازی درخشان کیلیان مورفی در نقش اوپنهایمر، به طور عمیق و چند لایه به بررسی زندگی این دانشمند نابغه و تاثیر اخلاقی و سیاسی فعالیت های او می پردازد. از چالش های اخلاقی او در قبال ساخت سلاح هسته ای گرفته تا رابطه پیچیده او با دولت آمریکا و همکاران خود، همگی در این فیلم به تصویر کشیده می شوند.
در فیلم اوپنهایمر با بازسازی واقعی رویدادها و شخصیت های تاریخی، مخاطبان به چالش کشیده می شوند تا در رابطه با مسئولیت دانشمندان در قبال کاربرد دستاوردهای علمی آنها تامل کنند. این فیلم بدون شک، یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین آثار هنری در صنعت سینما به شمار می رود.
اطلاعات کلی در رابطه با فیلم اوپنهایمر
فیلم اوپنهایمر، یک درام تاریخی است که به زندگی و فعالیت های حرفه ای جی. رابرت اوپنهایمر، فیزیکدان برجسته هسته ای می پردازد. این فیلم به کارگردانی کریستوفر نولان ساخته و در سال ۲۰۲۳ منتشر شد. نقش اول این فیلم به عهده کیلیان مورفی است که نقش اصلی اوپنهایمر را بازی می کند. در این فیلم، بازیگران مشهور دیگری به نام های فلورنس پیو، امیلی بلانت و رابرت داونی ایفای نقش می کنند.
داستان فیلم اوپنهایمر به بررسی نقش اصلی یک فیزیکدان معروف در پروژه منهتن و ساخت اولین بمب اتمی در جریان جنگ جهانی دوم می پردازد. این فیلم همچنین به بررسی مسئولیت دانشمندان در قبال کاربرد دستاوردهای علمی آنها می پردازد.
کارگردان: کریستوفر نولان
تاریخ اکران: ۲۱ ژوئیه ۲۰۲۳
بازیگران: کیلیان مورفی در نقش جی. رابرت اوپنهایمر، فلورنس پیو در نقش جین تاتلوک، رابرت داونی در نقش لوئیس استراوس، امیلی بلانت در نقش کیتی اوپنهایمر
امتیاز IMDB: 8.5 از ۱۰
ژانر: حماسی-تاریخی، مهیج
روال داستان فیلم اوپنهایمر و نقدی بر آن
داستان فیلم اوپنهایمر بر چند محور اصلی می چرخد. در بخش مقدماتی فیلم به زندگی و تحصیلات اوپنهایمر در دوران جوانی و تلاش او برای ورود به پروژه بمب اتمی می پردازد. در بخش دیگر فیلم، مخاطب با روند توسعه و ساخت بمب اتمی در پروژه منهتن تحت رهبری اوپنهایمر آشنا می شود. در این بخش، سعی می شود تا چالش های علمی، اخلاقی و سیاسی پیش روی اوپنهایمر و تیم او به خوبی به تصویر کشیده شوند. در بخش پایانی فیلم هم به دوران پس از انفجار بمب اتمی و واکنش اوپنهایمر به این اتفاق و همچنین نگرانی های او در مورد استفاده از سلاح های اتمی پرداخته می شود.
داستان فیلم اوپنهایمر را از چند جنبه می توان مورد بررسی قرار داد:
بازی درخشان بازیگران
بازی درخشان بازیگران در این فیلم از جمله نقاط قوت آن به شمار می رود. کیلیان مورفی در نقش اوپنهایمر به خوبی توانسته است که ویژگی پیچیده و متناقض این شخصیت را به خوبی به تصویر بکشد.
روایت غنی و چندلایه از واقعیت اصلی داستان
داستان فیلم اوپنهایمر، واقعیت زندگی این فیزیکدان را هر آنچه که هست به مخاطب نشان می دهد. این فیلم به خوبی توانسته است که پیچیدگی های اخلاقی، سیاسی و علمی پروژه منهتن را به تصویر بکشد. این روایت چند وجهی به خوبی مخاطبان را جهت تماشای فیلم اغوا می کند.
بصری سازی تکنیکی
کارگردانی کریستوفر نولان در به تصویر کشیدن آزمایش های علمی و انفجار بمب اتمی بسیار تحسین برانگیز است. لذت تماشای فیلم با جلوه های خاص بصری برای مخاطبان بیش از پیش هم می شود.
به تصویر کشیدن چالش های اخلاقی
فیلم اوپنهایمر به خوبی توانسته است که چالش های اخلاقی پیش روی این فیزیکدان و تیم او را به تصویر بکشد. به پیش کشیدن این موضوع در روند داستان، بسیار بحث برانگیز و قابل تامل می باشد.
در مجموع، داستان فیلم اوپنهایمر را می توان از چند منظر مورد بررسی و نقد قرار داد. تماشای این فیلم برای علاقه مندان به فیلم های حماسی و تاریخی می تواند تجربه فوق العاده ای باشد.
دیدگاه کلی اوپنهایمر در رابطه با بمب اتم در فیلم
در داستان فیلم اوپنهایمر، شاهد هستیم که این دانشمند معروف فیزیک به توسعه بمب اتم به عنوان یک دستاورد علمی و تکنولوژیکی بزرگ نگاه می کند. او معتقد است که این سلاح می تواند باعث پایان بخشیدن به جنگ باشد، اما پس از انفجار بمب های اتمی بر روی هیروشیما و ناکازاکی و درک تخریب گسترده آن، اوپنهایمر به شدت از اعتقاد به این موضوع پشیمان شد. در روال داستان، شاهد خواهیم بود که اوپنهایمر به یک منتقد سرسخت سلاح های هسته ای تبدیل می شود. در نهایت، در قسمت پایانی داستان خواهیم دید که دیدگاه اوپنهایمر نسبت به بمب اتم از حمایت سرسختانه به مخالفت و پشیمانی شدید منجر شد. او در نهایت به این نتیجه رسید که ساخت بمب اتم از همان ابتدا یک اشتباه بزرگ بوده است.
نظرات منتقدان در رابطه با فیلم
فیلم اوپنهایمر بعد از اکران توانست توجه بسیاری از منتقدان و علاقه مندان به فیلم های تاریخی را جلب نماید. بسیاری از سینما دوستان، بازی قوی کیلیان مورفی در نقش اوپنهایمر و توانایی نولان در به تصویر کشیدن پیچیدگی های شخصیتی او را مورد ستایش قرار داده اند. این فیلم از یک ساختار روایی غیرخطی در طرح مسائل فلسفی و اخلاقی پیرامون توسعه سلاح های هسته ای پیروی می کند.
البته ناگفته نماند که افراد زیادی از جنبه های مختلفی، این فیلم را مورد انتقاد قرار داده اند. تعدادی از منتقدان بر این باورند که روال فیلم در برخی از قسمت ها طولانی و در برخی دیگر از قسمت ها کند پیش می رود. همچنین، برخی از منتقدان باور دارند که بازنمایی جزئیات تاریخی در این فیلم با اغراق زیادی همراه است. روال تعریف داستان در این فیلم، گاهی بیش از حد پیچیده می شود. همچنین امکان دارد که درک توضیحات علمی و تکنیکی آن برای بسیاری از مخاطبان دشوار شود. این ویژگی باعث می شود که مخاطب از تماشای ادامه فیلم منصرف شود.
کلام آخر
با تمام این توضیحات نمی توان گفت که داستان فیلم اوپنهایمر دارای روال خسته کننده ای جهت بازگویی زندگینامه و فعالیت های این دانشمند فیزیک هسته ای است. این فیلم با تمام نقدهایی که به آن وارد شده است، جزو بهترین فیلم های سینمایی به کارگردانی کریستوفر نولان است که ارزش یکبار دیدن را دارد.