متاسفانه یا خوشبختانه در دنیای مدرن امروزی، بیشتر مفاهیم دارای معانی یا جلوه های جدید و گاها پنهانی شده اند. در زمان های قدیم اعتیاد تنها مربوط به مصرف مواد مخدر بود و به فردی که مواد مصرف میکرد، معتاد میگفتند. امروزه همین واژه اعتیاد نیز معنای جدیدی پیدا کرده و به افرادی که ساعات زیادی را صرف بازی های کامپیوتری میکنند، قهوه زیادی میخورند، زیاد میخوابند و… نیز معتاد گفته میشود. در واقع انجام بیش از حد کار هایی که باعث ایجاد لذت در بدن فرد شود، اعتیاد نامیده میشوند. یکی از موارد اعتیاد که اکنون بسیار گریبانگیر جوامع شده است، میل زیاد به مصرف شیرینی و شکر میباشد.
در ادامه این مقاله قصد داریم تا به بررسی علت میل به شیرینی و همچنین آمار هایی وحشتناک و رعب انگیز در مورد اعتیاد به شکر در سراسر دنیا بپردازیم. پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
اعتیاد به شیرینی؛ اعتیاد خاموش و علت میل به شیرینی!
با مطالعه مطالب بالا شاید این سوال برای شما عزیزان به وجود آید که چرا به اعتیاد شیرینی، اعتیاد خاموش میگویند؟ مصرف زیاد و بی رویه شیرینی، عاملی است که درصد بالایی از افراد جامعه به آن مبتلا هستند، ولی متاسفانه خبری از آن ندارند. طبق تحقیقاتی که دانشمندان روی مغز انسان انجام داده اند، مشخص شده است که مغز افراد پس از مصرف یک ماده غذایی شیرین، ماده ای شیمیایی به نام شبه افیونی منتشر میکند. شاید برایتان جالب باشد بدانید که مواد شبه افیونی اثراتی مانند مورفین روی بدن دارند. این مواد با تحت تاثیر قرار دادن نورون ها و سلول های عصبی بدن، مقدار درد را کاهش میدهند و از طرفی دیگر نیز باعث ایجاد حس لذت در شخص میشوند.
همانطور که میدانید هورمون های لذت باید به صورت طبیعی در مغز ترشح شوند. از جمله هورمون های شادی آور نیز میتوانیم به دوپامین، سروتونین، اندورفین و اکسی توسین اشاره کنیم. در صورتی که هر یک از این هورمون ها با استفاده از محرک های خارجی مانند مواد مخدر یا حتی شیرینی در مغز ترشح شوند، مغز فرد به مرور زمان به منظور ترشح این هورمون ها و ایجاد حس سرخوشی در فرد، نیاز به همان محرک خواهد داشت. به این ترتیب حس خوشحالی و امید به زندگی فرد بدون محرک های خارجی ترشح نمیشود. عامل بدتری که در این مورد وجود دارد آن است که اگر مقدار و دوز مصرف این محرک ها کنترل نشود، در هر دفعه باید مقدار بیشتری به منظور دستیابی به لذت مصرف شود.
علت میل به شیرینی در انسان نیز به همین حس لذتی که در مغز او پس از مصرف شکر و مواد غذایی شیرین به وجود میآید مربوط است.
تاثیرات شیرینی جات روی بدن
احتمالا همه ما تبلیغات و پیام های سلامتی که در مورد ضرر های شیرینی و شکر روی بدن میباشند، را دیده ایم. با این وجود اما مقدار مصرف شکر در دنیا بسیار زیاد بوده و مصرف این حجم از شکر و شیرینی در واقع بیانگر رژیم غذایی نا سالمی است که درصد بالایی از مردم جهان در حال پیروی از آن هستند. در صورتی که به آمار های مصرف شکر که توسط سازمان بهداشت جهانی منتشر شده است دقت کنید، متوجه خواهید شد که سرانه مصرف شکر و شیرینی برای هر فرد به طور میانگین ۱۴.۵ کیلوگرم میباشد. این مسئله زمانی مایه نگرانی میشود که بدانید، سرانه مصرف شکر به ازای هر نفر در کشور ایران چیزی حدود ۲ برابر میانگین جهانی یعنی ۲۵.۵ کیلوگرم است.
همه میدانیم که مصرف حتی مقادیر کم شکر نیز روی بدن تاثیرات مخربی دارد. بر اساس نظر متخصصان قلب و عروق، مصرف بالا شیرینی خطر ابتلا به بیماری های قلبی را تا چندین برابر افزایش میدهد. بیماری های قلبی و عروقی نیز اصلی ترین دلیل مرگ در دنیای امروز به شمار میروند. به طوری که چیزی در حدود ۳۱ درصد از مرگ ها یعنی تقریبا ۶ میلیون نفر در سال بر اثر این بیماری ها جان خود را از دست میدهند. علاوه بر خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، مصرف زیاد شکر باعث چاقی مفرط، التهاب عضلات و مفاصل، افزایش میزان تری گلیسیرید خون و… خواهد شد.
در صورتی که به مقالات علت میل به شیرینی و تاثیرات منفی آن روی بدن مراجعه کنید، متوجه خواهید شد که مصرف بی رویه شکر تا چه حد برای بدن شما مضر است.
راهکار هایی برای فرار از بیماری در اثر مصرف زیاد شکر
علت میل به شیرینی را در بخش های بالاتر توضیح دادیم. در صورتی که شما نیز تا کنون با ما در این مقاله همراه بوده اید، احتمالا با خطرات مصرف زیاد شکر آشنا شده اید و اکنون به دنبال راه حلی برای از بین بردن این مشکل میگردید. در ادامه ۳ تا از بهترین روش های کاهش میل به شیرینی را خدمت شما عزیزان معرفی خواهیم کرد.
اگر گرسنه هستید؛ غذا بخورید!
بر اساس مصاحبه هایی که با افراد مختلف انجام دادیم، علت میل به شیرینی بسیاری از آنها تنها به دلیل گرسنگی بوده است. این اشخاص اذعان داشتند که وقتی گرسنه هستند و حوصله یا وقت خرید یا درست کردن غذا را ندارند، رو به خوردن شیرینی میآورند. این عادت بدی میباشد که متاسفانه به دلیل شیوه زندگی افراد در شهر های بزرگ تبدیل به یک رویه عادی در زندگی شده است. متخصصان تغذیه پیشنهاد میکنند تا در صورتی که احساس گرسنگی میکنید، غذا بخورید. مواد غذایی مانند نان، برنج و… ارزش غذایی به مراتب بالاتری نسبت به شیرینی دارند.
از طرفی دیگر اگر علت میل به شیرینی شما به دلیل رفع گرسنگی است، به طور قطع قادر نخواهید بود تا با مصرف مقدار کمی شیرینی خود را سیر کنید. چرا که به دلیل هورمون های شادی آور و لذت آفرین، مغز شما دیگر قادر به کنترل خوردن نخواهد بود. در چنین شرایطی شاید با خوردن یک یا دو لقمه شیرینی هم سیر شوید، ولی وقتی به خودتان میآیید میبینید که شیرینی های زیادی خورده اید.
دوش آب گرم
در بخش بالایی علت میل به شیرینی و راهکار درمان آن را حین گرسنگی بررسی کردیم، اما همانگونه که گفتیم شکر و شیرینی مانند مواد مخدر بوده و حتی زمانی که سیر باشید هم برای دستیابی به حال خوب مجبور به مصرف شیرینی خواهید بود.
در چنین شرایطی شما میتوانید با دوش آب گرم هوس شیرینی خود را کنترل کنید. آب حمام باید به قدری داغ باشد که احساس ناراحتی نمایید. البته حواستان باشد که پوست بدنتان نسوزد. هنگامی که زیر دوش رفتید، نیاز به هیچ کاری نیست. تنها زیر دوش آب گرم بایستید و بگذارید آب روی سر و شانه های شما جاری شود. پس از ۵ تا ۱۰ دقیقه میتوانید از حمام خارج شوید. در این زمان احتمالا کمی حس گیجی خواهید داشت. پیشنهاد میکنیم تا پس از خارج شدن از حمام بنشینید یا دراز بکشید. به این صورت خون در بدن شما جاری خواهد شد. همچنین میتوانید کمی آب ولرم نیز بنوشید.
دوش آب گرم به دلیل حس ناراحتی و اذیتی که به مغز شما القا میکند، هوس شیرینی شما را از بین خواهد برد. فقط دقت داشته باشید که پس از خارج شدن از حمام دیگر به شیرینی فکر نکنید!
پیاده روی و دویدن
یکی دیگر از راهکار های موثر به منظور کاهش میل به شیرینی، پیاده روی و ورزش است. ورزش کردن باعث افزایش سوخت و ساز بدن میشود و به سلامت روحی و جسمی شما کمک زیادی خواهد کرد. به طور کلی بر اساس نظر روانپزشکان، یکی از بهترین و اصولی ترین روش ها برای ترک عادات بد و رسیدن به سلامتی، ورزش کردن است. در این میان شاید باشگاه رفتن و انجام تمرینات ورزشی مختلف برای افراد کمی سخت باشد. به همین دلیل هم شما هر وقت احساس کردید که میل به شیرینی دارید، کفش های ورزشی خود را بپوشید و در محلی خلوت شروع به پیاده روی کنید.
در صورتی که تصمیم به پیاده روی گرفتید، سعی کنید کمی سریع تر راه بروید. راه رفتن سریع تر باعث افزایش تعداد ضربان قلب شما شده و در نتیجه میتواند باعث آزاد شدن یکی از هورمون های شادی آور یعنی اندروفین شود.
از مکمل های دیگر به جای شیرینی استفاده کنید!
در طبیعت اطراف ما مواد سالم و مغذی زیادی وجود دارد که دارای شیرینی های طبیعی هستند. استفاده از این مواد به دلیل طبیعی بودن دیگر تاثیر مضری روی بدن ندارند و به همین علت هم مصرف آنها منعی ندارد. بر اساس مصاحبه هایی که با فوق تخصصان تغذیه انجام دادیم، مشخص شد که اگر نمیتوانید در مقابل خوردن شیرینی مقاومت کنید، میتوانید از مکمل های غذایی جایگزین آنها مانند میوه، خشکبار، عسل یا حتی خرما استفاده نمایید. این مواد غذایی شیرین هستند و میتوانند تا مدتی نیاز بدن افراد به شیرینی جات را از بین ببرند.
سخن آخر
در این مقاله سعی کردیم تا علت میل به شیرینی را در جوامع مدرن انسانی بررسی کنیم. میل به شیرینی و مصرف زیاد آن میتواند در نهایت تاثیرات بسیار مخربی روی بدن بگذارند. متاسفانه سرانه مصرف شیرینی و شکر در کشور ما ۲ برابر میانگین کل دنیا میباشد. این آمار در واقع نشان دهنده سبک زندگی نادرست و نا سالم ایرانیان میباشد. مصرف بالای شکر میتواند باعث ابتلا به دیابت، مشکلات قلبی و عروقی، افزایش فشار خون، جوش و آکنه های پوستی و… شود.